Orchestra “Rapsodia Vâlceana”
Prin Hotararea nr. 2 din 1995 a Consiliul Judetean Valcea, s-a infiintat incepand cu data de 1 mai 1995, Filarmonica “Ion Dumitrescu”, in cadrul careia a functionat si o sectie de folclor, Orchestra de muzica populara.
In primavara anului 1999, printr-o intelegere intre Consiliul Judetean Valcea si Consiliul Local Ramnicu-Valcea, Filarmonica de Stat a trecut la Consiliul Local Ramnicu-Valcea, respectiv a Primariei Municipiului Rm. Valcea. Aceasta intelegere a fost validata prin Hotararea nr. 21/31 martie 1999 a Consiliul Judetean Valcea, care a stabilit trecerea Filarmonicii sub autoritatea Consiliul Local Rm. Valcea, incepand cu data de 1 iunie 1999. Hotararea mentionata a exceptat Orchestra de muzica populara pe care Consiliul Judetean Valcea a trecut-o in administrarea CJCPCT Valcea, incepand cu aceeasi data, 1 iunie 1999. Consiliul Judetean Valcea a revenit asupra datei de transfer si, prin Hotararea nr. 51/22 aprilie 1999, a devansat termenul de transfer: 1 aprilie 1999. sectia de folclor deci s-a desfiintat in cadrul Filarmonicii de Stat, iar Orchestra de muzica populara si-a continuat activitatea in administrarea Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea, primind ulterior titulatura de “Rapsodia valceana”.
Orchestra are in componenta un numar de 16 instrumentisti si 8 solisti vocali – dirijor: Nicolae Caliu, sef sectie “Folclor”: ec.Dumitru Barbus .
Prin repertoriul instrumental si vocal se ilustreaza, in cadrul spectacolelor, zona folclorica valceana (solista Cristina Udrea); zona Gorjului (solista Mioara Raica); zona de interferenta Ardeal ( Alin Pavelescu ); zona Moldovei (solista Luminita Tanasie).
Anual se sustin in judet peste 50 de spectacole in contextele culturale inscrise in Calendarul anual;
Performante externe
- 12 mai 2007, Piata Deak Ferencz – Budapesta, Ungaria: Concertul a fost sustinut in cadrul proiectului “Impreuna din 1957”, marcand implinirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, fiind organizat de ziua Europei de catre reprezentanta Comisiei Europene la Budapesta.. Alaturi de Orchestra “Rapsodia valceana” au mai evoluat: Grupul “Rapsozii Oltului” si formatia de dansuri “Domnitele” Csitesti.
- 22- 26 iunie 2017 -Participare la Festivalul International de Folclor de la Straznice, Cehia
- 22 – 24 iunie 2018 – “Zilele Romaniei in Olanda – Parcul Hoge Weluwe”
- 29 iunie – 2 iulie 2018 – Festivalul International de Folclor “Canta cucu-n Bucovina” si Festivalul Neamului “Stefan cel Mare si Sfant” la Chisinau, Republica Moldova
Performante interne spectacole in tara (Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Cisnadie); spectacole la emisiuni televizate precum: Favorit, Etno, TVRM, VTV, Etalon, Valcea 1 cat si pentru sustinerea unor concursuri de gen organizate de acestea.