Despre noi
SCURT ISTORIC
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea este o institutie publica de cultura a Consiliului Judetean Valcea.S-a infiintat prin Decizia nr. 33 din 8 martie 1968 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judetean Valcea, cu titulatura de “Casa Creatiei Populare” a judetului Valcea.
Activitatea institutiei este orientata atat in directia initierii si sprijinirii de proiecte si programe de promovare a obiceiurilor si traditiilor populare, a efectuarii de studii si cercetari privind obiceiurile, traditiile si mestesugurile traditionale cat si in derularea de programe pentru conservarea si protejarea acestora.
De asemenea, institutia deruleaza proiecte si programe in domeniul artei vizuale, artei spectacolului, culturii scrise si al educatiei permanente, vizand atragerea spre actul de cultura a tuturor categoriilor socio-profesionale, indiferent de varsta si apartenenta etnica, precum si a persoanelor cu dizabilitati.
Institutiei i s-au adaugat, incepand cu anul 1998, Editura “PATRIMONIU”, iar din 1999 Orchestra profesionista de muzica populara “Rapsodia valceana”.
Prin cercetarea si promovarea rezultatelor cercetarii, reusim sa transmitem din trecut spre viitor, mesaje ale diferitelor forme de expresie ale culturii populare, tinerii preluand direct de la sursa acest patrimoniu imaterial.
Identificand fiecare vatra folclorica, selectand elementele edificatoare pentru zona etnofolclorica a Valcei, reusim sa pastram legatura intre trecut si prezent, integrand-o in spatiul national si european.
DOMENII DE ACTIVITATE
Domeniile de activitate prin care se structureaza strategia activitatii prin coordonatorii programelor si proiectelor institutiei sunt:
- cercetarea, conservarea si promovarea culturii traditionale;
- educatie permanenta, animatie culturala;
- artele vizuale;
- educatia religioasa;
- arta spectacolului;
- cultivarea imaginilor si valorilor patrimoniului cultural imaterial;
-metodologia asezamintelor culturale;
- cultura scrisa (Editura Patrimoniu), produse culturale (editare albume si carti de profil, albume muzicale etc.);
ECHIPA DE SPECIALITATE
Activitatea CJCPCT Valcea a fost cooordonata, din anul 1968 pana in aprilie 2016, de: prof.dr. Gheorghe Deaconu (1968 -2001), prof. Elena Stoica (2001-2016), drd. Sabin Lungoci (2016-2017).
In prezent (din mai 2017), managerul institutiei este prof.ALIN PAVELESCU
Coordonatorii proiectelor culturale sunt, de regula, structurati pe domenii ale artelor dupa cum urmeaza:
- Cultura traditionala, managementul asezamintelor culturale, promovarea imaginii: Amalia BOARI (sef serviciu CVMDCPCA);
- Arte vizuale: Mioara Comanescu PLOP
- Creatie literara: prof. Mihaela DEACONU;
- Arta teatrala interpretativa: Bogdan Florian POPIAN;
- Folclor, Arta spectacolului folcloric: prof. Alin Pavelescu (manager CJCPCT Valcea), ec.Dumitru Barbus (sef sectie Folclor – Orchestra ” Rapsodia Valceana”); Nicolae Caliu (dirijor Orchestra “Rapsodia Valceana”)
- Inregistrare imagini evenimente, stocare date, documentare, arhiva/bilioteca: Bogdan Boari (foto- video), Gabriela Mihailescu (custode biblioteca).
SCURTA DESCRIERE A MEDIULUI CULTURAL TRADITIONAL DIN JUDETUL VALCEA
Asezat la confluenta celor trei provincii mari romanesti Oltenia, Muntenia, Transilvania, Valcea se identifica in spatiul romanesc ca un tinut privilegiat in care cultura este rodul unui proces creator, marcat de dialogul permanent, intre carturaresc si taranesc, intre traditie si modernitate, intre sacru si profan.
Arta populara valceana contemporana se inscrie viguros pe coordonatele valorice si de gen ale patrimoniului tezaurizat. Continuand repertoriul de forme si motive mostenit prin traditie, mesterii contemporani inscriu o noua pagina in istoria culturala a Valcei.
Emblematic, genul artistic prin care Valcea se identifica este ceramica, dezvoltata in cele doua centre Horezu si Vladesti cat si in centrul Lungesti. Preluand forme si motive ce se regasesc inca din perioada neolitica, mesterii contemporani se impun in peisajul artistic prin noi forme si motive ce raspund necesitatilor omului modern.
Valcea este recunoscuta prin civilizatia lemnului, arta prelucrarii acestuia cunoscand si azi o revigorare vizibila, mai ales in ceea ce priveste inventarul gospodaresc si elementele decorative ale noilor constructii inaltate pe socluri inalte de piatra.
Tesaturile de interior poarta amprenta stilistica a Valcei, definitorii fiind “scoarta” tesuta in culori naturale cu motive geometrice si covorul oltenesc lucrat in casele creatoarelor populare si in chiliile manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului. {n arta costumului valcean, “zavelca inscortata”, “zavelca cu pene” si “opregul” sunt piese de identificare. Camasile cu maneci ample “cu altita” si “incret”, cusute sau tesute cu motive geometrice si, mai nou, cu motive florale dau costumului valcean o nota de domnesc.
Pictura icoanelor pe lemn si mai nou pe sticla, sculptura mobilierului pentru lacasurile de cult si a crucilor, confectionarea vesmintelor preotesti si arhieresti cat si a odoarelor bisericesti sunt cateva din artele practicate neintrerupt in manastirile si schiturile valcene.
Folclorul valcean se constituie parte a patrimoniului imaterial national avand ca depozitari si purtatori pe lautarii din vetrele valcene, pe rapsozii si interpretii ce dau identitate spatiului valcean in genurile specifice ale cantecului popular.
Practicile ceremoniale calendaristice de peste an, marcheaza Valcea cu note definitorii in genul colindelor din Tara Lovistei, a rolului cetei de feciori prin “alegerea de june”, cat si prin obiceiul calusului pastrat in forme arhaice in sudul judetului.
Momentele importante din viata omului sunt subliniate prin practici ceremoniale pastrate si respectate pentru a nu se perturba cursul benefic al vietii cat si al trecerii in lumea nevazuta.
Cantecul si jocul sunt adecvate acestor practici cu repertoriul specific fiecarui context.