Despre noi

Scurt istoric

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea este o institutie publica de cultura a Consiliului Judetean Valcea.S-a infiintat prin Decizia nr. 33 din 8 martie 1968 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judetean Valcea, cu titulatura de “Casa Creatiei Populare” a judetului  Valcea.

Activitatea institutiei este orientata atat in directia initierii si sprijinirii  de proiecte si programe de promovare a obiceiurilor si traditiilor populare, a efectuarii de studii si cercetari privind obiceiurile, traditiile si mestesugurile traditionale cat si in derularea de programe pentru conservarea si protejarea acestora.

De asemenea, institutia deruleaza proiecte si programe in domeniul  artei vizuale, artei spectacolului, culturii scrise si al educatiei permanente, vizand atragerea spre actul  de cultura a tuturor categoriilor socio-profesionale, indiferent de varsta si apartenenta etnica, precum si a persoanelor cu dizabilitati.

Institutiei i s-au adaugat, incepand cu anul 1998, Editura “PATRIMONIU”, iar din 1999 Orchestra profesionista “Rapsodia valceana”. {n anul 2000 s-a constituit Grupul folcloric “Rapsozii Oltului”, grup ce activeaza pe langa institutia noastra.

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Valcea si-a aniversat, in anul 2008, cei 40 de ani de existenta, prilej de lansare a a doua carti emblematice pentru  activitatea de patru decenii a institutiei:  “Patrimoniului Documentar al Culturii Populare Valcene” – de Gh. Deaconu cu o prefata de Elena Stoica si “40 de Ani, de Evenimente,  de Marturii”- de Gh. Deaconu si Elena Stoica.

Prin cercetarea si promovarea rezultatelor cercetarii, reusim sa transmitem din trecut spre viitor, mesaje ale diferitelor forme de expresie ale culturii populare, tinerii preluand direct de la sursa acest patrimoniu imaterial.

Identificand fiecare vatra folclorica, selectand elementele edificatoare pentru zona etnofolclorica  a Valcei, reusim  sa pastram legatura intre trecut si prezent, integrand-o in spatiul national si european.

Domenii de activitate

Domeniile de activitate prin care se structureaza strategia activitatii prin coordonatorii programelor si proiectelor institutiei sunt:

- cercetarea, conservarea si promovarea culturii traditionale;

- educatie permanenta, animatie culturala;

- artele vizuale;

- educatia religioasa;

- arta spectacolului;

- cultivarea imaginilor si valorilor patrimoniului cultural  imaterial;

-metodologia asezamintelor culturale;

- cultura scrisa (Editura Patrimoniu), produse culturale (editare CD-uri);

Echipa de specialitate

Activitatea  CJCPCT Valcea a fost cooordonata, din anul 1968 pana in aprilie 2016, de: prof.dr. Gheorghe Deaconu (1968 -2001), prof. Elena Stoica (2001-2016), drd. Sabin Lungoci (2016-2017).

In prezent (din mai 2017), managerul institutiei este prof.Alin Pavelescu

Coordonatorii proiectelor culturale sunt, de regula, structurati pe domenii ale artelor dupa cum urmeaza:

- Cultura traditionala, managementul asezamintelor culturale, promovarea imaginii: Amalia Boari (sef serviciu CVMDCPCA);

- Arte vizuale: Mioara Comanescu Plop;

- Creatie literara: prof. Mihaela Deaconu;

- Arta teatrala interpretativa: Bogdan Florian Popian;

- FolclorArta spectacolului folcloric:  prof. Alin Pavelescu (manager CJCPCT Valcea), ec.Dumitru Barbus (sef sectie Folclor – Orchestra ” Rapsodia Valceana”);

- Inregistrare imagini evenimente, stocare date, documentare, arhiva/bilioteca: Bogdan Boari (foto- video),  Gabriela Mihailescu.